Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Geschiedenis van de Berghuizer Papierfabriek, van mensen, water en papier

 29,95

Jacobs, I. en H. Reichart

Uitgave in samenwerking met: Stora Enso Fine Paper Berghuizer Mill

Extra informatie

Artikelnummer: 978-90-5345-334-6 Categorieën: , Tags: , Product ID: 941

Beschrijving

Scheuren, scheppen, persen, drogen, tellen en stapelen, daaruit bestond eeuwenlang het zware werk van de papiermaker. Zo ook in Wapenveld op de Veluwe. Daar werd al sinds ongeveer 1606 papier gemaakt. De Van Gerrevinks waren papiermakers van het eerste uur. Een ondernemende nazaat van de familie, Lambertus van Gerrevink, stichtte in 1838 de Berghuizer Papierfabriek op de plek van de huidige fabriek. In 1884 werd de Berghuizer gekocht door Cramer, die vanuit het Twentse Ootmarsum kwam.

De Berghuizer overleefde industriële, economische en politieke ontwikkelingen, maar uiteindelijk niet de globale concurrentie op de papiermarkt.

In het eerste deel van dit boek vertellen we het verhaal van de fabriek en de mensen: de eigenaars en de papiermakers. Foto`s en documenten uit het archief van de papierfabriek illustreren de geschiedenis.

Het tweede deel is een eerbetoon aan de mensen die in Wapenveld het papier hebben gemaakt. Foto`s van hen aan het werk met grond- en hulpstoffen, aan de machines en op het kantoor geven een beeld van hoe het was in Wapenveld.