Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Gids voor de Winterswijkse steengroeve. Fossielen en mineralen

 19,95

Jelle Reumer

Extra informatie

Afmetingen 15 × 22,5 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

136

Verschenen

2020

Artikelnummer: 978-90-5345-563-0 Categorieën: , , , , Product ID: 1222

Beschrijving

Vanuit de bebouwde kom van Winterswijk leidt een asfaltweg met de toepasselijke naam Steengroeveweg naar het oosten, richting tientallen meters diepe kuilen in het landschap. Dit zijn de Winterswijkse steengroeven, een bijzonder geologisch fenomeen in Nederland.

Nederlandse prehistorie: fossielen van 245 miljoen jaar oud

Al bijna een eeuw lang wordt er niet alleen Winterswijkse kalksteen gewonnen en fijngemalen voor commerciële verkoop, maar vindt men er ook allerlei mineralen en fossielen. De fossielen hebben een ouderdom van ongeveer 245 miljoen jaar en bieden een unieke blik op de Nederlandse prehistorie. De vondsten worden al tientallen jaren opgenomen in de verzamelingen van liefhebbers, musea en universiteiten, en trekken belangstellenden uit binnen- en buitenland naar Winterswijk.

Geschiedenis, geologie en paleontologie Winterswijkse steengroeve

Deze gids voor de Winterswijkse steengroeve is het eerste complete overzicht van dit bijzondere gebied. Het neemt de lezer mee door de geschiedenis van de groeven, hun ontwikkeling tot natuurgebied en hun huidige functie. Daarnaast worden de geologie en paleontologie van de groeven uitgebreid besproken en kunnen lezers zien welke fossielen en mineralen er gevonden kunnen worden, zoals glimmende kristallen, skeletresten van uitgestorven zeereptielen, voetsporen van reptielen die op het modderige strand van de Muschelkalkzee liepen of kaken en schubben van vissen. De Gids voor de Winterswijkse steengroeve is een onmisbaar boek voor iedereen die de fascinerende Winterswijkse steengroeve van dichtbij wil ervaren.

Inkijkexemplaar