Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Utrecht

 24,95

Paul van der Heijden, Evert van Ginkel & Erik Graafstal

Door het hart van ons land liep ooit de limes, de grens van het Romeinse Rijk. Op de zuidoever van de Rijn lag een keten van forten, kampdorpen en wegen, die zich uitstrekte van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

184

Verschenen

2023

Beschrijving

De vette klei en hoge waterstanden van onze rivierdelta zorgden ervoor dat archeologische resten vaak opmerkelijk goed bewaard zijn gebleven. Zo telt de provincie Utrecht maar liefst achttien Romeinse schepen, met name in Woerden en De Meern. Dankzij intensief archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn zijn we bovendien veel meer te weten gekomen over het ontstaan van de limes. Het onderzoek naar die Romeinse limes begon overigens al in de negentiende eeuw, in het bijzondere fort van Vechten. Het best bewaarde Romeinse fort van Nederland ligt ook in de provincie, namelijk in het Utrechtse stadscentrum.

Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Utrecht vertelt de verhalen van soldaten, kampbewoners en landbouwers die zo’n 2000 jaar geleden hun sporen achterlieten in het Utrechtse landschap. Hun leven wordt in dit boek in beeld gebracht door middel van archeologische vondsten, plattegronden en reconstructietekeningen. Het boek bundelt de actuele kennis over Romeins Utrecht en nodigt uit om daar veel meer mee te doen, zowel wetenschappelijk als toeristisch.

Inkijkexemplaar

Andere suggesties…