Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Het grafmonument van Reinoud III van Brederode in de Grote Kerk te Vianen

 29,95

Meyere, J. de

Uitgave in samenwerking met: Stichting Stichtse Publicaties voor Kunst en Cultuur

Extra informatie

Artikelnummer: 978-90-5345-412-1 Categorieën: , Tag: Product ID: 1003

Beschrijving

Door de eeuwen heen is de graftombe van Reinoud III van Brederode in de Grote Kerk te Vianen geprezen als een bijzonder monument en zelfs uniek meesterwerk uit de zestiende eeuw. De lof voor dit typische voorbeeld van renaissancekunst had voornamelijk betrekking op de kwaliteit van het beeldhouwwerk, de voorstelling en de stijl. Bijzonder is eveneens dat het monument redelijk ongeschonden is gebleven tijdens de Beeldenstorm.

In het boek besteedt de auteur aandacht aan zowel de geschiedenis, de opdrachtgever en de maker van het monument, als aan de opvattingen over de iconografie en de stijl van dit renaissancistische kunstwerk. Tevens worden de verschillende restauraties, die in de loop der jaren zijn uitgevoerd, uitgebreid beschreven. Het boek wordt ingeleid met diverse ideeën en gebruiken die in het verleden rondom de dood bestonden.

Nooit eerder is een uitvoerige studie gepubliceerd over deze graftombe van Reinoud III van Brederode en zijn echtgenote Philippotte de la Marck. De vele afbeeldingen in deze publicatie geven een duidelijk beeld van de onschatbare waarde van dit grafmonument. Dit boek is zowel geschreven voor historici en kunsthistorici als voor een breder publiek en dient daarnaast als uitgangspunt voor restauraties en verder onderzoek.