Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Het Ir. D.F. Woudagemaal. Werelderfgoed

 12,95

Stichting Matrijs

In het Friese landschap, bij Lemmer, bevindt zich een bijzonder Nederlands waterwerk: het Ir. D.F. Woudagemaal. Het gemaal is niet alleen opvallend vanwege zijn sobere, verfijnde architectuur en zijn kenmerkende schoorsteen midden in het landschap, maar vormt ook een uniek voorbeeld van het menselijk vernuft in de strijd tegen het water in Nederland.

Extra informatie

Afmetingen 21 × 21 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

48

Verschenen

2021

Beschrijving

Bijzonder stoomgemaal

In 1920, toen het in gebruik werd genomen, was de inzet van stoom een belangrijk nieuw instrument voor de beteugeling van het water. En hoewel niet nieuw meer, speelt het Woudagemaal ook nu nog, honderd jaar later, een rol in het waterbeheer van Friesland. Gemiddeld eens per jaar wordt het gemaal nog altijd ingezet. Het is daarmee het grootste, nog werkende stoomgemaal van de wereld. Sinds 1998 staat het gemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis en indrukwekkend spektakel in beeld gebracht

Het Ir. D.F. Woudagemaal. Werelderfgoed neemt je mee in de Friese strijd tegen het water en schetst beknopt een historisch kader van het waterbeheer in Friesland. Daarnaast geeft de gids een kijkje in wat voor spannends er zich binnen allemaal afspeelt. Sissende en stampende stoommachines, koperen tuitkannetjes, oliespuiten, ketels, vliegwielen en vlampijpen; allemaal hebben zij een eigen doel en functie. Belangrijk hierin zijn de medewerkers onder leiding van de gemaalchef die alles in goede banen leiden. Samen zorgen zij voor een indrukwekkend spektakel dat in dit boek mooi in beeld wordt gebracht aan de hand van prachtige historische en eigentijdse foto’s.

Inkijkexemplaar

Andere suggesties…