Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Huis der Provincie. Het ‘kasteel’ op de Markt in Arnhem

 12,95

Roelofs, B.

Arnhemse Monumentenreeks nr. 20
Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

Extra informatie

Artikelnummer: 978-90-5345-346-9 Categorieën: , Tags: , Product ID: 951

Beschrijving

Er zijn in Nederland tien provinciehuizen, een gouvernementsgebouw en één Huis der Provincie. Het laatste staat in Arnhem en huisvest het provinciaal bestuur èn Provinciale Staten van Gelderland. Het huis is niet alleen bestuursgebouw, het is tevens een ‘huiskamer’ van Gelderse instanties.

Bij de opening in 1954 was het Huis der Provincie het eerste Nederlandse provinciehuis dat geen rijksgebouw was, maar grotendeels werd gerealiseerd met eigen geldmiddelen en naar eigen smaak en inzicht. De bouwcommissie had destijds een hoog ambitieniveau. Dat de hoge ambities zijn bewaarheid, is bevestigd door de aanwijzing in 1996 tot gemeentelijk monument en in 2007 tot rijks-monument.

Naast de architectonische kwaliteiten van het gebouw is er de rijkdom aan kunst en kunstnijverheid. In het gebouw zien we kostbaar materiaal-gebruik, siermetselwerk, betonreliëfs, mozaïeken, beeldhouwwerken en wandtapijten. Enkele malen hebben er verbouwingen van het Huis der Provincie plaatsgevonden. Het is steeds een waardig monument gebleven.