Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

IJzergieterijen langs de Oude IJssel. 1689-heden

 29,95

J. Smit en B. van Straalen (red.), G. van Hooff (eindred.)

Uitgave in samenwerking met: Gelders Erfgoed

Extra informatie

Artikelnummer: 978-90-5345-329-2 Categorieën: , Tags: , , Product ID: 936

Beschrijving

Straatlantaarns, tuinbanken, gedenkplaten, badkuipen en brievenbussen; deze selectie van gietijzeren voorwerpen is nog maar een klein deel van het brede scala aan gietijzeren voorwerpen dat hier in Nederland gemaakt werd in de ijzergieterijen langs de Oude IJssel.

Regionale bedrijfstak

In 1689 werd de eerste ijzergieterij in Rekhem in bedrijf genomen. Dit was het begin van een bedrijvige ijzergieterij-nijverheid. Gebaseerd op de natuurlijke omstandigheden in Oost-Nederland, was het ijzergieten in eerste instantie een bij uitstek regionale bedrijfstak. Het ijzererts bevond zich ter plaatse in de bodem, het houtskool kwam uit de regio en de energie voor de blaasbalgen werd geleverd door de IJssel en haar zijstromen. Diezelfde IJssel was ook een belangrijke afvoerroute voor de eindproducten. Vanaf 1850 werden nieuwe hoogovenbedrijven gesticht die nieuwe productiemethoden gebruikten en afhankelijk waren van grondstoffen uit het buiteland.

Het boek is opgebouwd in drie delen. In het eerste deel worden de belangrijke historische ontwikkelingen op demografisch, sociaal-economisch en politiek gebied besproken. Het tweede deel behandelt de negen ijzergieterijen langs de Oude IJssel afzonderlijk. In het laatste deel komen de positie en organisatie van de arbeiders in de ijzergieterijen vanaf de late negentiende eeuw aan bod. Ook de eigenaren van de verschillende ijzergieterijen en de neerslag van het gieterijbedrijf in kunst en nijverheid krijgen in dit deel uitvoerig de aandacht.

Deze uitgave is informatief, bevat veel leuke wetenswaardigheden en is rijkelijk geïllustreerd met een keur aan afbeeldingen zoals foto`s, schilderijen, brieven, gravures en reconstructietekeningen. De ijzergieterijen in Rekhem, Laag-Keppel, Ulft, Deventer, Terborg/Gaanderen, Doesburg en Langerak komen afzonderlijk aan bod.