Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Klarendal en het Luthers Hofje. Arnhems eerste volkswijk

 12,95

Vredenberg, J.

Arnhemse Monumentenreeks nr. 24
Uitgave in samenwerking met: Stichting Monuscript

Extra informatie

Artikelnummer: 978-90-5345-420-6 Categorieën: , Tags: , Product ID: 1004

Beschrijving

Klarendal is vanouds een volkswijk, met veel sociale woningen, winkels, scholen en kerken. De wijk is bekend om de negentiende-eeuwse volkswoningbouw, de molen en het Modekwartier, maar ook om problemen met drugsoverlast en sanering. Deze eerste stadsuitbreiding buiten Arnhems muren ontstond als gevolg van de grote toestroom van arbeiders in de negentiende eeuw.

De bebouwing is vanaf omstreeks 1830 geleidelijk gegroeid van de Velperpoort naar het noordoosten langs de Hommelseweg, Klarendalseweg en de Rosendaalsestraat, die toen nog Rosendaalseweg heette. In de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw ontstonden de eerste initiatieven van charitatieve, kerkelijke instellingen voor een betere huisvesting van arbeiders. Deze woningbouw moest een tegenwicht bieden aan de goedkope speculatieve bouw, die leidde tot ongezonde sloppenwijken.

Klarendal en het Luthers Hofje

Het Luthers Hofje, dat in 1860 verrees aan de Hommelseweg, was zo’n project. In 2010 bestaat het Luthers Hofje 150 jaar. Dit jubileum was aanleiding een publicatie te maken over Klarendals architectuur en stedenbouw, met daarin een belangrijke plaats voor dit hofje.