Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Licht boven de duinen. De toren van Goedereede

 14,95

Enderman, M., J. van der Ligt, B. Olde Meierink, A. Pauptit en E. Vink

Uitgave in samenwerking met: Rijksgebouwendienst

Extra informatie

Afmetingen 17 × 21,5 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

80

Verschenen

2010

Artikelnummer: 978-90-5345-418-3 Categorieën: , Tag: Product ID: 1008

Beschrijving

In 1312 ontving Goedereede stadsrechten van landsheer Geraert van Voorne. In de middeleeuwen groeide Goedereede uit tot een welvarende stad. Kort nadat Goedereede in 1450 werd aangewezen tot parochie, werd begonnen met de bouw van een grote kerk die bij deze nieuwe status hoorde. De toren was onderdeel van deze imposante kerk, tot in 1708 een deel van de kerk werd gesloopt en de toren zelfstandig kwam te staan.

In 1616 werd op de toren een vuurbaken voor de scheepvaart aangebracht. Later werden opeenvolgend diverse lichten op de toren geplaatst, die tot aan 1925 zijn belangrijke functie als baken voor de scheepvaart behield. Een aantal opeenvolgende restauraties, waarvan de laatste in 2010 werd afgerond, zorgde dat de toren werd behouden en uiteindelijk weer haar middeleeuwse uiterlijk kreeg.

Deze uitgave laat de vele facetten zien van het rijke verleden van Goedereede en haar toren. Het boek is rijk geïllustreerd met foto`s, ansichten en oude kaarten en beschrijft onder andere de bouw van de toren, en zijn functies als kerktoren, vuurtoren en indrukwekkend monument van Goedereede.