Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Parallelle sporen. Een dubbelbiografie over de archeologen Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) en Albert Egges van Giffen (1884-1973)

 89,95

Leo Verhart

Uitgave in twee banden

Twee mannen domineerden bijna vijftig jaar lang de Nederlandse archeologie. Ze waren meester en leerling, maar kregen al snel ruzie. Het gevolg was dat ze bijna hun hele leven elkaar zouden tegenwerken.

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

1216

Verschenen

2022

Artikelnummer: 978-90-5345-586-9 Categorieën: , Tag: Product ID: 1262

Beschrijving

Bepalend voor de ontwikkeling van de Nederlandse archeologie

Twee mannen domineerden bijna vijftig jaar lang de Nederlandse archeologie. Ze waren meester en leerling, maar kregen al snel ruzie. Het gevolg was dat ze bijna hun hele leven elkaar zouden tegenwerken. Die fascinerende strijd, in beleidskringen de persoonlijke tegenstellingen genoemd, zou bepalend zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse archeologie.

Jan Hendrik Holwerda en Albert Egges van Giffen

Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) werkte bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de toonaangevende instelling in de Nederlandse archeologie. Hij introduceerde de moderne archeologie in ons land. Zijn leerling Albert Egges van Giffen (1884-1973) zou hem binnen dertig jaar overvleugelen met zijn eigen Biologisch-Archaeologisch Instituut in Groningen. Holwerda en Van Giffen zijn de grondleggers van de archeologie in Nederland; even samen en daarna apart. Hun levens zijn sterk met elkaar vervlochten, al zagen ze het zelf anders. Vanuit onze tijd zijn die levens te volgen als lange parallel lopende sporen.

Vele nieuwe en onverwachte aspecten

Deze dubbelbiografie gaat over hun bijzondere levens, hun enerverende strijd en wat dit alles heeft betekend voor de archeologie in de context van honderd jaar Nederland (1880-1980). Meer dan twintig jaar had auteur Leo Verhart nodig om al die gegevens te verzamelen. Minutieus onderzocht hij hun persoonlijke levens, hun prestaties, successen, mislukkingen, tegenstellingen en de gevolgen. In zijn speurtocht ontdekte hij vele nieuwe en onverwachte aspecten van hun levens. Die enorme hoeveelheid gegevens levert een intrigerend gelaagd verhaal op dat hij levendig, boeiend en spannend weet te vertellen.