Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Ruïne van Brederode. Hollands kasteel met een bewogen verleden

 39,95

Co Allan †, Taco Hermans en Jan Kamphuis

Uitgave in samenwerking met: Monumentenbezit

Dit boek vertelt de hele geschiedenis van het kasteel: de bouwgeschiedenis, de bewoning van het kasteel door het adellijke geslacht Brederode en de belegering en verwoesting. Geflankeerd door prachtig historisch en hedendaags beeldmateriaal ontstaat zo een compleet beeld van dit prachtige monument.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

256

Verschenen

2021

Beschrijving

Restant van middeleeuwse burcht van het geslacht Brederode

De Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid is het restant van een indrukwekkende middeleeuwse burcht van het machtige geslacht Brederode. Het kasteel is in de dertiende eeuw gesticht door Willem I van Brederode, verwant aan de graven van Holland. Belangrijke historische figuren als Jan van Brederode en Yolande van Lalaing hadden hun residentie op het kasteel. De burcht kent een bewogen verleden: in 1351 werd het kasteel verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, in 1426 werd Brederode belegerd door de Haarlemmers en de genadeklap werd uitgedeeld door de Spaanse troepen, die het toen al vervallen kasteel tijdens het beleg van Haarlem in 1573 plunderden.

Ruïne van Brederode al eeuwen geliefd object voor kunstenaars

Al vanaf de zeventiende eeuw was de Ruïne van Brederode een geliefd object voor rondtrekkende kunstenaars en de restanten van het kasteel zijn dan ook vele malen afgebeeld. Tegenwoordig is de Ruïne van Brederode een belangrijke toeristische attractie in Noord-Holland, met rondleidingen en evenementen voor jong en oud. Het huidige aanzien van dit indrukwekkende complex is voor een belangrijk deel te danken aan restauraties en reconstructies in de negentiende eeuw. Brederode werd in die tijd een romantische ruïne volgens de toenmalige opvattingen over middeleeuwse bouwkunst en verdedigingswerken.

Met prachtig historisch en hedendaags beeldmateriaal

Het boek Ruïne van Brederode vertelt de hele geschiedenis van het kasteel: de bouwgeschiedenis, de bewoning van het kasteel door het adellijke geslacht Brederode en de belegering en verwoesting. De auteurs gaan ook in op het bouwhistorisch onderzoek van de huidige ruïne en de negentiende-eeuwse reconstructies en restauraties. Geflankeerd door prachtig historisch en hedendaags beeldmateriaal ontstaat zo een compleet beeld van dit prachtige monument.

Inkijkexemplaar