Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Scholen en schoonheid. Tweehonderd jaar Utrechtse basisscholen

 19,95

Santen, B. van

Utrechtse Stadsgeschiedenissen nr. 05
Uitgave in samenwerking met: Gemeente Utrecht, Stedenbouw en Monumenten

Extra informatie

Beschrijving

Utrecht heeft een mooie verzameling schoolgebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw. Daaronder bevinden zich veel architectonische hoogstandjes, zoals strenge negentiende-eeuwse hoekscholen, rijk gedetailleerde schoolpaleizen uit de jaren twintig en lichte openluchtscholen van een decennium later.

Ook van na de Tweede Wereldoorlog heeft Utrecht opvallende schoolgebouwen, waaronder halscholen en paviljoenscholen. De verzameling wordt nog steeds uitgebreid, zo blijkt uit de bijzondere schoolontwerpen die de laatste jaren zijn gemaakt voor Leidsche Rijn.

Het boek geeft een helder overzicht van de scholen die sinds het begin van de negentiende eeuw in de stad zijn gebouwd. Daarbij laat het zien welke maatschappelijke en pedagogische ontwikkelingen van invloed waren op de scholenbouw door de jaren heen. Veel architecten streefden ernaar mooie scholen te ontwerpen. En dat valt zeker toe te juichen, al was het maar omdat sinds de invoering van de leerplicht in 1900 elk kind menig uur doorbrengt binnen en rondom de schoolmuren.