Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Utrechtse schilderkunst in de Gouden Eeuw. Honderd schilderijen uit de collectie van het Centraal Museum te Utrecht

 49,95

Meyere, J. de

Uitgave in samenwerking met: Stichting Stichtse Publicaties voor Kunst en Cultuur

Extra informatie

Beschrijving

In de Gouden Eeuw beleefde niet alleen de Hollandse schilderkunst dankzij Rembrandt en Vermeer een enorme bloeiperiode, maar kregen ook Utrechtse schilders zowel in binnen- als buitenland belangrijke opdrachten. Aan de hand van honderd werken uit de collectie van het Centraal Museum biedt dit boek een overzicht van de ontwikkeling van de zeventiende eeuwse Utrechtse schilderkunst. De auteur besteedt aandacht aan de voorstelling, de stijl en de techniek maar vooral aan de maatschappelijke en cultuurhistorische context waarin de schilderijen gemaakt zijn.

De Utrechtse schilderkunst beleefde in de Gouden Eeuw een enorme bloeiperiode. In Nederland maar ook uit het buitenland kregen Utrechtse schilders belangrijke opdrachten en werd hun werk veel verzameld. Ook tegenwoordig geniet de Utrechtse schilderkunst uit de Gouden Eeuw internationale waardering.
Drie belangrijke redenen liggen aan de basis van dit succes. In de eerste plaats introduceerden de Utrechtse schilders nieuwe genres zoals pastorales en italianiserende landschappen. Daarnaast ontwikkelden ze in Nederland nieuwe stijlen, zoals het caravaggisme, en leverden ze perfect vakmanschap. Kunstenaars als Rembrandt, Vermeer en Hals inspireerden zich op het werk van hun Utrechtse collega`s en bezaten werk van hen.
Het Centraal Museum te Utrecht bezit een zeer representatieve collectie schilderijen van deze Utrechtse kunstenaars. Aan de hand van 100 werken uit deze verzameling wordt in dit boek een overzicht gegeven van de belangwekkende ontwikkeling van de zeventiende-eeuwse schilderkunst in de Domstad.

Het boek bevat een veelheid aan nieuwe informatie zowel over de behandelde schilderijen als over de makers. De 100 schilderijen zijn afkomstig van 51 kunstenaars onder wie de meer bekende kunstenaars als Van Honthorst, Ter Brugghen, Savery en Saenredam. Elke schilder wordt geïntroduceerd middels een korte biografie. Kenmerkend voor dit boek is de cultuurhistorische aanpak.

De auteur besteedt niet alleen aandacht aan de voorstelling, de stijl en de techniek, maar ook aan de maatschappelijke context waarin de schilderijen ontstonden.

Auteur Jos de Meyere is kunsthistoricus en was ruim 25 jaar als conservator oude kunst verbonden aan het Centraal Museum. Internationaal geldt hij als expert op gebied van Utrechtse schilderkunst in de zestiende- en zeventiende eeuw waarover hij veelvuldig publiceerde.