Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten

 24,95

Laura Kooistra (red.)

Uitgave in samenwerking met: AWN Nederlandse Archeologievereniging

Dit boek brengt de nieuwste kennis over de geschiedenis van ons voedsel samen, gepresenteerd door vakspecialisten in de archeologie en culinair historici. Het boek geeft daarmee een uniek en vernieuwend overzicht van de kook- en eettradities in Nederland in het verleden.

Extra informatie

Afmetingen 21 × 29 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

176

Verschenen

2021

Beschrijving

Een gemiddeld gezin in Nederland kan dagelijks kiezen uit talloze maaltijden, bereid in eigen keuken, afgehaald of tijdens een avondje uit eten. In de supermarkt zijn bovendien het hele jaar door honderden ingrediënten uit alle uithoeken van de wereld verkrijgbaar. Dat was in het verleden wel anders. Nog niet zo lang geleden kocht men zijn eten bij groenteboeren, melkboeren, kruideniers, slagers en bakkers en waren de gerechten die op tafel kwamen anders dan nu. Naarmate we verder teruggaan in de tijd worden de verschillen met de hedendaagse maaltijden en de huidige manieren van voedselbereiding alleen maar groter.

Tienduizend jaar voedselbereiding

De vroege bewoners van Nederland verkregen de ingrediënten voor de maaltijd door zelf te jagen, te vissen en planten te verzamelen en later door cultuurgewassen te verbouwen en vee te fokken. Deze mensen waren volledig aangewezen op het landschap waarin ze leefden. Dat veranderde geleidelijk toen de aanvoer van voedsel van elders een rol ging spelen. Dus hoewel de vraag ‘wat eten we vandaag?’ van alle tijden is, zijn onze voedingsgewoonten door de eeuwen heen sterk veranderd. Gegevens uit de archeologie, zoals haarden met etensresten, aangebrand voedsel op scherven van kookpotten en zelfs versteende menselijke uitwerpselen, zijn bij uitstek geschikt om aanwijzingen te vinden over wat er vroeger op het menu stond en hoe het eten werd klaargemaakt.

De nieuwste kennis over de geschiedenis van ons voedsel

Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten brengt de nieuwste kennis over de geschiedenis van ons voedsel samen, gepresenteerd door vakspecialisten in de archeologie en culinair historici. Het boek geeft daarmee een uniek en vernieuwend overzicht van de kook- en eettradities in Nederland in het verleden.

Inkijkexemplaar