Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Verjongd stadshart. Een nieuw Utrecht Centraal

 29,95

Ton Burgers, Jan Vredenberg, Herbert Boland

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Utrecht

Extra informatie

Afmetingen 24 × 31 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

176

Verschenen

2016

Artikelnummer: 978-90-5345-509-8 Categorieën: , Tags: , , Product ID: 1168

Beschrijving

Terwijl Utrecht Centraal te maken heeft met een continue reizigersstroom, streeft een kleine toegewijde organisatie naar een veilige, overzichtelijke en vlotte verbouwing van hetzelfde station. Hoe zijn de belangen van reizigers te combineren met een jarenlange bouwput, met ingrijpende aanpassingen tijdens de uitvoering en al dan niet geplande nevenactiviteiten? De verbouwing van het centraal station en het omliggende gebied heeft dan ook de nodige voeten in aarde.

Realisatie van een nieuw Utrecht Centraal

Verjongd stadshart. Een nieuw Utrecht Centraal neemt je mee achter de schermen van een spectaculair bouwproject in wisselwerking met de stad. Zoals bij elke grote verbouwing zijn er dilemma’s, onverwachte wendingen, zijn er meevallers en tegenvallers, maar heerst er vooral positieve energie en optimisme over het eindresultaat.
De uitbreiding van het stationsgebied in Utrecht gaat gepaard met een nieuw muziekgebouw, een stadskantoor, een metamorfose van Hoog Catharijne, de terugkeer van de het water in de singel en de bouw van de grootste fietsparkeergarage ter wereld. Station Utrecht Centraal vormt het hart van het stationsgebied en biedt een vloeiende verbinding tussen beide zijden van het spoor.

Ontwikkeling van Utrecht als knooppunt van Nederland

Om de ontwikkeling te begrijpen van Utrecht als knooppunt van Nederland, gaat Verjongd stadshart. Een nieuw Utrecht Centraal terug naar de aanleg van de eerste ‘ijzeren weg’ van Utrecht naar Amsterdam in 1843. We reizen door bijna twee eeuwen geschiedenis van veranderende technologie, architectuur, oorlogen, verwoestingen, de invloed van Hoog Catharijne en de nationale sleutelprojecten, die alle een belangrijke rol speelden bij de totstandkoming van het Utrecht Centraal anno nu.

Terugblikken en vooruitkijken

De verbouwing van het centraal station Utrecht is aanleiding om terug te blikken en vooruit te kijken. Voor Utrechters een feest van herkenning, terwijl het tegelijkertijd een uniek kijkje in de keuken biedt van de nieuwe OV-terminal Utrecht CS.