Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Victor Jacob Koningsberger, 1895-1966. De hoogleraar die zijn rug recht hield

 19,95

Görts, Coen

Uitgave in samenwerking met: Universiteit Utrecht

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

176

Verschenen

2014

Beschrijving

Een van de meest markante hoogleraren van de universiteit Utrecht

Victor Jacob Koningsberger (1895-1966), hoogleraar algemene plantkunde van 1934 tot 1965, was een van de meest markante hoogleraren van de Utrechtse universiteit. Onderwijs stond voor hem op de eerste plaats. Studenten moesten vertrouwd raken met het verschil tussen kritisch studeren en leren. Hij zette het befaamde onderzoek van de “Utrechtse school” naar groei en groeistoffen voort.

De eerste hoogleraar in Nederland die protesteerde tegen ontslag van Joodse hoogleraren

Koningsberger had ook grote verdiensten buiten zijn vakgebied. Hij was de eerste hoogleraar in Nederland die een principieel protest uitsprak tegen het ontslag van Joodse hoogleraren. Zijn voortdurende kritiek op de bezetter leidde tot zijn internering als gijzelaar. Na de oorlog bekleedde hij ruim veertig belangrijke bestuurlijke functies binnen de wetenschappelijke wereld. Hij mengde zich vol verve in het maatschappelijk debat op het grensgebied van wetenschap en samenleving. De Ivoren-Torenmentaliteit was hem vreemd. Terecht wordt hij beschouwd als een icoon van de biologie en als de meest invloedrijke bioloog in Nederland. De suikerindustrie in Nederlands-Indië heeft veel aan hem te danken door zijn werk als directeur van het suikerproefstation vóór de oorlog en als leider van het herstel van de suikerindustrie daarna.

Boeiend beeld van zijn leven en kijk op ontwikkelingen binnen de universitaire wereld en in Nederlands-Indië

De biografie Victor Jacob Koningsberger. De hoogleraar die zijn rug recht hield schetst een boeiend beeld van zijn leven met een heldere kijk op ontwikkelingen binnen de universitaire wereld en in Nederlands-Indië.