Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voor profijt en genoegen. De geschiedenis van bos en landschap van de Zuidwest-Veluwe

 49,95

Bouwer, K.

Uitgave in samenwerking met: Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum

Extra informatie

Beschrijving

Heuvels met boeiende vergezichten, uitgestrekte bossen, stromende beken en schilderachtige landgoederen zijn kenmerkend voor de `groene driehoek` tussen Arnhem, Wageningen en Ede. Op de landgoederen werd het nut van de bosbouw verenigd met de genoegens van het buitenleven.

De uitgestrekte eikenbossen – zoals de Oosterbeekse Heggen en de Moft – leverden brandhout, en looistoffen voor de leernijverheid. De boeren gebruikten de bossen en velden voor het weiden van hun rundvee en schapen en voor het steken van plaggen die ze met de mest vermengden. In de afgelopen eeuw is veel grond in bezit gekomen van organisaties voor landschaps- en natuurbescherming. Daardoor kan iedereen blijven genieten van bos en landschap.

Het boek biedt een historisch overzicht van meer dan tweeduizend jaar bos- en landschapshistorie van de Zuidwest-Veluwe. Er is ruim gebruik gemaakt van nooit eerder gepubliceerde historische kaarten en van de schat aan kunstwerken die schilders en tekenaars al vanaf de zeventiende eeuw in deze prachtige regio hebben vervaardigd.