Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Wrakken in wereldzeeën. Vergane Nederlandse schepen uit de zeventiende eeuw

 19,95

Wouter Waldus en Jeroen ter Brugge (red.)

Uitgave in samenwerking met: AWN Nederlandse Archeologievereniging

Extra informatie

Afmetingen 21 × 29 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

112

Verschenen

2024

Beschrijving

De zeventiende eeuw was meer dan alle andere perioden in de Nederlandse geschiedenis een maritieme eeuw. De vlaggenschepen van beroemde admiraals en de overzeese ondernemingen van de handelscompagnieën bepaalden lange tijd het beeld. Maar ook de Europese internationale handel werd gedomineerd door Nederlandse vrachtschepen en het binnenlandse netwerk van trekschuiten en beurtvaarders was uniek binnen ons continent. Samen vormden deze vertakkingen van de scheepvaart de levensader van de verstedelijkte samenleving.

Niet alle schepen keerden terug in veilige haven. Verspreid over de wereldzeeën zijn vele Nederlandse wrakken uit deze tijd gevonden, vol met verhalen. Dit spectaculaire en kwetsbare erfgoed biedt ons op grote diepte toegang tot een verleden dat nog veel aspecten niet heeft blootgegeven. Van pronkbekers, porselein, peper, kanonnen en kruiken tot een kist vol eieren, een ton gevuld met tin, zalfpotten en zilveren munten – de eeuwenlang onaangeroerde voorwerpen geven een beeld van het leven in deze periode.

Wrakken in wereldzeeën toont de zeventiende-eeuwse Nederlandse scheepsvaart in al haar facetten, aan de hand van schepen die vergingen van vlak voor Texel tot aan de westkust van Australië. Spiegelretourschepen van de VOC, een beurtschip op de Zuiderzee, een oorlogsfregat van de Admiraliteit, intacte ‘spookschepen’ op de bodem van de Oostzee en een Straatvaarder vol stoffen schatten – alle wrakken vormen tijdscapsules die samen het verhaal van een eeuw aan de oppervlakte brengen.