Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Bezetting in beeld. Het beeldverhaal van Frans Brouwer 1944-1945

 19,95

Heijden, P. van der en K. Ribbens

Extra informatie

Artikelnummer: 978-90-5345-380-3 Categorieën: , Tag: Product ID: 996

Beschrijving

Dit boek draait om een uniek manuscript ‘Krabbels en Klodders in bezettingstijd’. Het biedt een eigenzinnig beeld van het laatste bezettingsjaar, van april 1944 tot en met de bevrijding in mei 1945. Frans Brouwer schreef en tekende in het grootste geheim in zijn woonplaats Voorburg.

Het manuscript bestaat uit 33 brieven van twee pagina’s. Elke brief bevat een verhaal in stripvorm, geladen met bijtende humor en getekend in levendige en meeslepende stijl. In de brieven komen tal van ‘dagelijkse’ thema’s uit de bezettingstijd aan bod, zoals nsb-ers, de Hongerwinter, D-Day, de Arbeitseinsatz, de Duitse vorderingen van goederen, het gebruik van noodkacheltjes et cetera.

Naast het manuscript bevat dit boek ook een biografie van van Frans Brouwer, een beknopt historisch overzicht van de Tweede Wereldoorlog, een striphistorische analyse van Brouwers bijzondere werk en een uitgebreide begrippenlijst. Dit boek is een krachtig en toegankelijk tijdsdocument van het dagelijks leven in bezettingstijd en de humor waarmee men zich wapende om de zware last van de oorlog te kunnen overleven.