Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Slag om de Grebbeberg. Strijd om Wageningen en Rhenen in mei 1940

 29,95

Minjon, Saskia (red.)

Uitgave in samenwerking met: Stichting De Greb

Met de Duitse inval in mei 1940 verloor het neutrale Nederland zijn vrijheid. Dat ging niet zonder slag of stoot. De felle strijd om de Grebbeberg ging gepaard met grote verliezen aan beide kanten; Rhenen en Wageningen werden in puin gelegd. Dit boek Slag om de Grebbeberg vertelt het beeldverhaal van deze strijd. Aan de hand van meer dan 330 foto’s wordt de lezer meegenomen van de mobilisatietijd in augustus 1939 naar de meidagen 1940 en de verwoesting die achterbleef, met in de hoofdrol de Nederlandse soldaten.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

248

Verschenen

2015 – 2e druk 2015

Beschrijving

Nieuwe indringende beelden van de Slag om de Grebbeberg

Bekend zijn de indringende beelden van de totaal verwoeste binnensteden van Wageningen en Rhenen. De honderden doden die op de Grebbeberg werden begraven op de Erebegraafplaats laten zien dat de strijd heftig is geweest.
Een stuk onbekender zijn foto’s van de gevechten van de slag om de Grebbeberg. De Nederlandse militairen maakten geen foto’s gedurende het heetst van de strijd. Hoe anders gingen hun tegenstanders te werk. Veel van de Duitse militairen droegen een eenvoudige camera met zich mee. Ook tijdens de meidagen maakten zij foto’s, die uiteindelijk door hen thuis in Duitsland in privé-albums werden bewaard.
Pas recent – nu de makers van deze foto’s zijn overleden – komen deze beelden beschikbaar. Deze in dit boek gepubliceerde foto’s vormen de verbindende schakel tussen mobilisatie en verwoesting.

Slag om de Grebbeberg in alle fasen door middel van foto’s gepresenteerd

Voor het eerst kan de Slag om de Grebbeberg in alle fasen door middel van foto’s gepresenteerd worden. Met unieke beelden van de strijd zelf, gezien door Duitse ogen te midden van Duitse soldaten die de opdracht hadden de Nederlandse tegenstanders zo snel mogelijk op de knieën te dwingen.