Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Brede rivieren langs hoge hellingen. Het stuwwallandschap van midden-Nederland op zeventiende-eeuwse tekeningen

 34,95

Eeghen, Christiaan Pieter van, Pieter van der Kuil

Uitgave in samenwerking met: Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum

Extra informatie

Afmetingen 24 × 34 cm
Afwerking

hardcover met stofomslag

Pagina's

168

Verschenen

2015

Beschrijving

Het stuwwallandschap van midden-Nederland in de zeventiende eeuw

Brede rivieren langs hoge hellingen – Het stuwwallandschap van midden-Nederland op zeventiende-eeuwse tekeningen toont in bijna 140 tekeningen het stuwwallandschap tussen Kleef en Rhenen van de zeventiende eeuw. De fraaie Nederlandse tekeningen wekken een als on-Nederlands beschreven landschap tot leven, dat zelfs als een ‘Klein Italië’ geroemd is.

Inspiratie voor vele kunstenaars

In de zeventiende eeuw was het gebied een open landschap met grote hoogteverschillen, steile heuvelranden en adembenemende vergezichten. De weidsheid van het landschap op de kale stuwwallen, de meanderende rivier, afgewisseld met de middeleeuwse bebouwing van dorpen en vestingsteden, trok vele tekenaars die dit landschap in prachtige tekeningen vastlegden. De tekeningen voeren de moderne lezer mee in de beschouwing van de zeventiende-eeuwse tekenaars en tonen de schoonheid die de tekenaars voor zich zagen en in hun werken vastlegden. De grootsheid van het toenmalige landschap enerzijds en de na 300 jaar nog zeer herkenbare punten in het landschap anderzijds helpen om de vorming van het landschap te begrijpen.

Ondermeer werken van Lievens, Saftleven, Rembrandt en Waterloo

Onder de kunstenaars die in het boek zijn opgenomen, bevinden zich beroemde meesters als Lievens, Saftleven, Rembrandt en Waterloo. Daarnaast bevat Brede rivieren langs hoge hellingen ook vele verrassend mooie beelden van minder bekende kunstenaars. Een deel van deze tekeningen komt uit privé-collecties en zijn nog niet eerder afgebeeld.
De afzonderlijk beschreven tekeningen worden begeleid door twee rijk geïllustreerde inleidende hoofdstukken met zowel historische als kunsthistorische informatie. Achterin het boek zijn een biografisch overzicht van de kunstenaars, een verklarende woordenlijst, een literatuurlijst en uitgebreide registers opgenomen.