Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De Greidhoeke. Cultuurhistorie van een rijk weidevogelgebied

 19,95

Jeroen Wiersma

Uitgave in samenwerking met: Natuurmonumenten

De Greidhoeke is een eeuwenoud cultuurlandschap tussen de vier steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. Het is een streek waar lange tijd de zee heer en meester was en waar een open kwelderlandschap werd doorsneden door kreken en moerassen.

Extra informatie

Afmetingen 15 × 22,5 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

176

Verschenen

2018

Artikelnummer: 978-90-5345-530-2 Categorieën: , Tag: Product ID: 1184

Beschrijving

Eeuwenoud cultuurlandschap tussen Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek

De Greidhoeke is een eeuwenoud cultuurlandschap tussen de vier steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. Het is een streek waar lange tijd de zee heer en meester was en waar een open kwelderlandschap werd doorsneden door kreken en moerassen. In deze regio werden dan ook ruim 2500 jaar geleden de eerste terpen gebouwd. Vanaf dat moment hebben de bewoners een duidelijke stempel op het landschap gedrukt, waarbij telkens weer nieuwe elementen werden toegevoegd en andere sporen weer werden uitgewist.

De Greidhoeke kent grote aantallen weidevogels die er broeden in de kruidenrijke graslanden

In de kern van de Greidhoeke liggen drie reservaatgebieden die door Natuurmonumenten worden beheerd. Het zijn uitzonderlijke landerijen waar ieder jaar grote aantallen weidevogels neerstrijken om te broeden in de kruidenrijke graslanden. Het is een wereld waar natuurwaarde en cultuurhistorie hand in hand gaan en elkaar versterken. Het reliëfrijke boerengreppeltjesland vormt namelijk een prima biotoop voor grutto`s, kieviten, tureluurs en kemphanen.

In kaart voor bewoners en bezoekers

Dit boek brengt de Greidhoeke in kaart voor bewoners en bezoekers, die al wandelend of fietsend dit bijzondere stukje Fryslân kunnen ontdekken.