Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De Wieden. Een cultuurhistorische fietstocht

 9,95

Charlotte Mooij

Uitgave in samenwerking met: Natuurmonumenten

Het Overijsselse natuurgebied De Wieden vormt samen met de Weerribben het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Europa. Dit bijzondere landschap is tot stand gekomen door een combinatie van natuurlijke ontwikkeling en eeuwenlang menselijk handelen.

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2018

Artikelnummer: 978-94-6148-061-3 Categorieën: , , , Tags: , Product ID: 1191

Beschrijving

Het Overijsselse natuurgebied De Wieden vormt samen met de Weerribben het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Europa. Dit bijzondere landschap is tot stand gekomen door een combinatie van natuurlijke ontwikkeling en eeuwenlang menselijk handelen, met turfwinning als belangrijkste pijler. Het gebied kenmerkt zich door de grote hoeveelheid water, die niet alleen het karakter van het landschap bepaalt, maar ook het leven van de mensen en dieren die er wonen.

Fiets door de bewogen geschiedenis van De Wieden

De fietstocht voert u langs de bewogen geschiedenis van De Wieden. Vanaf Sint Jansklooster, waar de tocht begint, fietst u naar plaatsen met schilderachtige namen als Ronduite en Belt-Schutsloot, dat pas sinds 1963 via de openbare weg te bereiken is. Even verderop wordt het turfverleden van de streek zichtbaar dankzij het verlandingsproces, een natuurlijk proces waarvan sprake is als trekgaten in het water dichtgroeien met planten en weer veranderen in (riet)land. Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gaat de route te voet verder over het vlonderpad, waar de verschillende fases van de verlanding te zien zijn en ook het natuurschoon opvalt. Weilanden met weidevogels en hooilanden vol bloemen zijn hier nog in al hun pracht te bewonderen.

Maak kennis met met eeuwenoude cultuurlandschappen

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietsroute laat u aan de hand van buurtschappen, gebouwen, kunstwerken, landgoederen en moerasbossen kennismaken met een lappendeken aan eeuwenoude cultuurlandschappen die de basis vormen voor het nog altijd veranderende landschap.