Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Erfgoed in Overijssel. Havezaten en landgoederen

 12,95

Claudia Hijman

Overijssel is rijk aan havezaten, versterkte huizen met een bijbehorend landgoed. In haar hoogtijdagen had de provincie er meer dan honderd. Elke belangrijke stad of gemeente had wel zijn eigen havezate, bewoond door adellijke families.

Extra informatie

Afmetingen 17 × 22,5 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

64

Verschenen

2022

Beschrijving

Erfgoed in Overijssel: de provincie is rijk aan havezaten, versterkte huizen met een bijbehorend landgoed. In haar hoogtijdagen had de provincie er meer dan honderd. Elke belangrijke stad of gemeente had wel zijn eigen havezate, bewoond door adellijke families. Al deze huizen en kastelen worden omringd door meerdere hectaren aan tuin en landschap. Een echte aanrader dus voor de natuur én geschiedenisliefhebber. Met alle activiteiten, bezienswaardigheden en wandelmogelijkheden kan men dagen zoet zijn.

Enkele eeuwen geleden waren er overal in Overijssel havezaten te bewonderen. Deze havezaten stonden verspreid over de gehele provincie, van oost naar west en van noord naar zuid. Tegenwoordig zijn er echter veel verdwenen of verwoest. Van de oorspronkelijke 134 zijn er tegenwoordig nog maar circa 40 over. Deze havezaten hebben stuk voor stuk een bijzondere geschiedenis.

Erfgoed in Overijssel. Havezaten en landgoederen biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis van dit Overijsselse erfgoed, maar met de focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt. Hierdoor vormt het boek een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van deze historische havezaten, want met kennis zie je meer!