Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Erfgoed in Gelderland. Kastelen en tuinen

 12,95

Rosa Boer

Door de eeuwen heen was Gelderland een strijdtoneel van oorlogen en heksenvervolgingen, maar vormde het ook een luxueus oord voor buitenhuizen. Hoewel de verscheidenheid van kasteeltypen er groot is, ligt er aan elk bouwwerk wel een interessant verhaal ten grondslag.

Extra informatie

Afmetingen 17 × 22,5 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

64

Verschenen

2022

Beschrijving

Wie aan de provincie Gelderland denkt, stelt zich al gauw een streek voor met statige kastelen langs grote rivieren. Veel van deze burchten vinden hun oorsprong al in de middeleeuwen en zijn dus eeuwenlang getuigen geweest van de gebeurtenissen in Gelderland. De verhalen duiden op een roemrijke geschiedenis, waarbij de honderden intacte kastelen vandaag de dag zelf al tot de verbeelding spreken. In geen enkele provincie zijn heden en verleden zo zichtbaar met elkaar verwikkeld als in Gelderland.

Door de eeuwen heen was Gelderland een strijdtoneel van oorlogen en heksenvervolgingen, maar vormde het ook een luxueus oord voor buitenhuizen. Hoewel de verscheidenheid van kasteeltypen er groot is, ligt er aan elk bouwwerk wel een interessant verhaal ten grondslag. Achter sommige middeleeuwse muren verschuilt zich een onheilspellende volkslegende, terwijl er van andere burchten na een fatale veldslag slechts een mysterieuze ruïne rest. De Gelderse kastelen dienen echter stuk voor stuk als herinnering aan een levendig verleden.

Erfgoed in Gelderland. Kastelen en tuinen biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis van dit Gelderse erfgoed, maar met de focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt. Hierdoor vormt het boek een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van deze kastelen, want met kennis zie je meer!