Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Erfgoed in Utrecht. Historische buitenplaatsen

 12,95

Jan Vredenberg

De provincie Utrecht telt maar liefst 285 buitenplaatsen. Na de middeleeuwen, toen het veiliger werd buiten de stadsmuren, trokken welgestelden ’s zomers naar het platteland om aan het vuil en de stank van de stad te ontsnappen.

 

Extra informatie

Afmetingen 17 × 22,5 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

64

Verschenen

2022

Beschrijving

Erfgoed in Utrecht: de provincie telt maar liefst 285 buitenplaatsen. Een buitenplaats is een (zomer)verblijf voor welgestelde stedelingen op het land. Hierbij vormt het landhuis één geheel met de bijgebouwen en de tuin of het park dat eromheen ligt. Na de middeleeuwen, toen het veiliger werd buiten de stadsmuren, trokken welgestelden ’s zomers naar het platteland om aan het vuil en de stank van de stad te ontsnappen.

Naast de nieuw gestichte buitens zijn er in de provincie Utrecht veel buitenplaatsen die teruggaan op middeleeuwse adellijke huizen en kastelen. De selectie omvat buitenplaatsen waarvan de tuinen, parken of landgoederen zijn opengesteld en voor een deel ook de huizen te bezoeken zijn. Verspreid over de hele provincie zijn deze buitens te vinden, maar nergens meer dan langs de Vecht en op de Utrechtse Heuvelrug. Nog altijd valt hier even te ontsnappen aan de stad.

Erfgoed in Utrecht. Historische buitenplaatsen biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis van dit Utrechtse erfgoed, maar met de focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt. Hierdoor vormt het boek een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van deze historische buitenplaatsen, want met kennis zie je meer!