Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Het Ir. D.F. Woudagemaal. Een levend werelderfgoed op stoom

 29,95

Boonstra, I. e.a.

Cultuurhistorische reeks van Werelderfgoed in Nederland nr. 05

Uitgave in samenwerking met: Stichting ir. D.F. Woudagemaal

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover met stofomslag

Pagina's

208

Verschenen

2012 – 2e druk 2016

Uitverkocht

Beschrijving

Aan de rand van het IJsselmeer, bij het Friese Lemmer, is een van Nederlands meest bijzondere waterwerken te vinden. Het Ir. D.F. Woudagemaal, in gebruik genomen in 1920, is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Dit bijzondere gebouw is in 1998 bekroond met een werelderfgoedstatus van UNESCO. In 2011 werd het bezoekerscentrum geopend, een ware publiekstrekker.

Bouw, techniek en geschiedenis van het gemaal

Het boek Het Ir. D.F. Woudagemaal. Een levend werelderfgoed op stoom geeft een overzicht van de geschiedenis van het gemaal, waarbij veel aspecten van het Friese waterbeheer en de geschiedenis ervan ruim aan bod komen. Verschillende auteurs hebben zich gebogen over de waterstaatsgeschiedenis, de bouw van het Woudagemaal en de techniek er achter.

Breed historisch kader van het Ir. D.F. Woudagemaal

Het Ir. D.F. Woudagemaal. Een levend werelderfgoed op stoom biedt een weloverwogen balans tussen een breed historisch kader en het toepassen ervan op dit sterke staaltje Friese waterbouwkunde. Met zijn sobere maar verfijnde architectuur en de kenmerkende schoorsteen is het Woudagemaal een opvallend element in het landschap. Door dit boek, dat voorzien is van vele illustraties, krijgt het Woudagemaal de aandacht en het aanzien dat een gebouw van deze allure zeker verdient.