Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Kastelen in Gelderland

 59,95

Jas, J., F. Keverling Buisman, E. Storms-Smeets, A. te Stroete, M. Wingens (red.)

Uitgave in samenwerking met: Gelders Erfgoed, Gelders Genootschap, Gelders Archief, Geldersch Landschap & Kasteelen

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

616

Verschenen

2013

Beschrijving

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is rijk aan kastelen. Deze middeleeuwse burchten en adellijke huizen zijn nauw verbonden met de Gelderse geschiedenis en met de ontwikkeling van het landschap. In de vorm en ontwikkeling van de kastelen is er een grote verscheidenheid.

Veel kastelen in Gelderland zijn toegankelijk voor publiek

Zo werden in het oosten van de provincie verschillende mottekastelen gesticht en zijn op de Veluwezoom ringwalburgen uit de vroege middeleeuwen bewaard gebleven. In het rivierengebied werden onder meer zaaltorenkastelen gesticht, die later vaak uitgroeiden tot grotere complexen. Het omvangrijke kasteel Hernen bijvoorbeeld, is vanuit een versterkte woontoren ontstaan. Veel van de grote, bekende Gelderse kastelen zijn tegenwoordig toegankelijk voor het publiek. Daarbij zijn indrukwekkende middeleeuwse burchten zoals Ammersoyen, maar ook versterkte adellijke huizen en kastelen die na de middeleeuwen in gebruik zijn genomen buitenplaatsen, zoals het huis Verwolde bij Laren.

Overzichtswerk met bijna 390 kastelen en adellijke huizen

Kastelen in Gelderland is het overzichtswerk met de bijna 390 middeleeuwse kastelen en adellijke huizen van Gelderland. Daarvan bestaan er nog zo’n 170, de overige kastelen zijn verdwenen. Behalve rijk geïllustreerde beschrijvingen van al deze kastelen kent het boek een gedeelte met introducerende hoofdstukken waarin aandacht wordt besteed aan de geografische ligging van de kastelen, de politieke omstandigheden, adellijke families en bewoners van de huizen, bouwkundige ontwikkelingen, tuinen en veranderende functies. Kastelen in Gelderland neemt de lezer mee op ontdekkingstocht langs machtige gebouwen en verborgen geschiedenissen en is een must voor iedere kastelenliefhebber en inwoner van Gelderland.