Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Limburgse kasteellandschappen in verandering

 19,95

Katrien de Vos (red.)

Uitgave in samenwerking met: Stichting Limburgse Kastelen

Het Limburgse landschap is een aantrekkelijk cultuurlandschap met vele kastelen. Hoe veranderde de samenhang tussen landschap en kasteel in de loop van de tijd en welke elementen zijn daar nu nog van te zien?

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

112

Verschenen

2018

Beschrijving

Het Limburgse landschap is een aantrekkelijk cultuurlandschap waarin veel kastelen zijn gebouwd. Deze kastelen staan niet op zichzelf maar vormen samen met het omringende grondgebied een kasteeldomein. Prachtig ingerichte landschapstuinen, ijskelders, bomenrijen, vijvers en zichtlijnen maken onderdeel uit van het kasteellandschap.

Aantasting van kasteelterreinen

Ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen in de negentiende en de twintigste eeuw hadden een grote invloed op de kasteellandschappen. Met de opkomst van de industrie werden kolenmijnen, spoorwegen, fabrieksterreinen, kanalen en autowegen aangelegd. Voor de groeiende steden was steeds meer grond nodig. Kasteelterreinen werden doorsneden en brokkelden stukje bij beetje af. De kastelen zelf bleven vaak bewaard, maar zijn soms verworden tot eilanden ingeklemd tussen spoor- en snelwegen. In het Geleenbeekdal, een zone met een onafgebroken aaneenschakeling van waardevolle kasteellandschappen, ontstond de grootste verkeersrotonde in de provincie Limburg. De groei van steden als Maastricht, Roermond en Venlo slokten verschillende kasteellandschappen op.

Samenhang tussen kasteel en landschap weer herkenbaar

Limburgse kasteellandschappen in verandering laat de samenhang tussen het kasteel en het bijbehorende landschap zien. Hoe veranderde dit in de loop van de tijd en welke, vaak verrassende, elementen zijn er nu nog van te zien. Aan de hand van prachtige kaarten en foto’s is de ontwikkeling in het landschap op de voet te volgen en wordt de eenheid tussen kasteel en landschap weer herkenbaar.

Inkijkexemplaar