Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Erfgoed in Limburg. Kastelen en ruïnes

 12,95

Annika van Leeuwen

Limburg heeft met zeker 265 exemplaren de meeste kastelen van Nederland. Van enorme pas gerenoveerde burchten tot ruïnes van woontorens. Van Kasteel Arcen in Noord-Limburg dalen we langs verschillende kastelen af naar het zuiden en eindigen bij Kasteel Neercanne tegen de Belgische grens.

Extra informatie

Afmetingen 17 × 22,5 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

64

Verschenen

2022

Beschrijving

Erfgoed in Limburg: met zeker 265 exemplaren heeft Limburg de meeste kastelen van Nederland. Van enorme pas gerenoveerde burchten tot ruïnes van woontorens. Vele hiervan stammen nog uit de middeleeuwen, toen verdedigingswerken werden aangeduid als huis, stins, burcht, slot, havezate, of ridderhofstad. Nu noemen we deze meestal simpelweg kasteel. Kenners maken echter nog steeds onderscheid tussen verschillende soorten, zoals mottekasteel en waterburcht. Limburg kent voorbeelden van veel van deze soorten, zoals hoogteburcht Valkenburg en mottekasteel Limbricht.

Hoewel de meeste kastelen lang geleden gebouwd zijn, is er vaak niet veel meer van het originele bouwwerk over. Door de jaren heen zijn er delen bijgebouwd, gesloopt, verwoest, en gerestaureerd. De kastelen in Limburg verkeren in zeer verschillende staten; sommige, zoals Kasteel Hoensbroek, zijn voor het grootste deel intact en te bezoeken. Andere, zoals Slot Schaesberg, zijn op dit moment niet veel meer dan een ruïne. Van Kasteel Arcen in Noord-Limburg dalen we langs verschillende kastelen af naar het zuiden en eindigen bij Kasteel Neercanne tegen de Belgische grens.

Erfgoed in Limburg. Kastelen en ruïnes biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis van dit Limburgse erfgoed, maar met de focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt. Hierdoor vormt het boek een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van deze historische kastelen, want met kennis zie je meer!