Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Maurik. Een cultuurhistorische fietstocht

 9,95

Steehouwer, K.J.

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Buren, SLG – Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
pa_co-uitgever

105

Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2012

Artikelnummer: 978-94-6148-010-1 Categorieën: , Tags: , , Product ID: 1045

Beschrijving

Het landschap rond het Betuwse dorp Maurik is sterk bepaald door de aanwezigheid van de rivieren de Lek en de Nederrijn. Het dorp en zijn omgeving kennen een zeer lange bewoningsgeschiedenis, die begint bij prehistorische woonstalhuizen en via Romeinse castella en negentiende-eeuwse t-boerderijen doorloopt tot het heden.

Fietstocht rond het Betuwse dorp Maurik

De erfgoedroute begint in Maurik, waar verschillende historische kerken en het moderne gemeentehuis de architectonische hoogtepunten vormen. Op deze plek stond in de Romeinse tijd al het belangrijke castellum Mannaricium, dat deel uitmaakte van de grens van het Romeinse Rijk. Tijdens de fietstocht zult u driemaal een rode draad door de cultuurhistorie van deze streek volgen: eerst doet u via een rondje Rijswijk het verdwenen Dorestad aan, de belangrijkste stad van de vroege middeleeuwen. Daarna volgt u de middeleeuwse Rijn, om tenslotte via de loop van de Romeinse limesweg naar Maurik terug te keren. Onderweg zult u opvallend veel kleine kastelen en omgrachte plaatsen tegenkomen, maar ook historische dorpjes, boerderijen en fabrieken. Fietsend over dijken, langs dijkhuizen, veerdiensten en watermolens, zult u kennis maken met de manier waarop mensen in deze streek door de eeuwen heen geprobeerd hebben met het water te leven.

Rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht door de omgeving van Maurik biedt u een van de gevarieerde fietsroutes die u langs prachtige natuurgebieden en historische hoogtepunten leidt. De route vormt een tweeluik met Buren. Een cultuurhistorische fietstocht.