Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Onvermoede weelde. Natuursteengebruik in Rotterdam 1850-1965

 34,95

Tolboom, H.-J. (red.)

Uitgave in samenwerking met: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

256

Verschenen

2012

Artikelnummer: 978-90-5345-440-4 Categorieën: , Tag: Product ID: 1042

Beschrijving

Rotterdam heeft het imago van een werkstad. De basis voor de huidige conglomeratie is gelegd in de periode die in dit boek behandeld wordt. Ontwikkelingen volgden elkaar snel op en de stad groeide en verandert nog steeds. De gebouwen werden gemaakt van beton, staal en baksteen. Van enige luxe lijkt geen sprake, maar dat is slechts schijn.
In dit boek wordt het bestaande beeld, dat in de afgelopen eeuw de architectuur is verzakelijkt, niet bevestigd. Niet alleen in het begin van de vorige eeuw, maar zelfs tijdens de wederopbouw van de stad na de zware bombardementen is voorzien in de behoefte aan decor. Natuursteen is uitermate geschikt om duurzaam gestalte te geven aan deze behoefte. Het natuursteengebruik in Rotterdam diende als aankleding van de luxueuze entree van een kantoor, trappartij in een warenhuis, raadszaal of gewoon in de huiskamer voor de schoorsteen.

Rijk geïllustreerd boek over natuursteengebruik in Rotterdam

In dit rijk geïllustreerde boek worden niet alleen de soorten natuursteen behandeld die in de betreffende periode werden gebruikt in en aan bouwwerken, ook worden er technieken behandeld waarmee de steen werd verwerkt en bewerkt. Dit alles wordt ingeleid door een beeld van de ontwikkeling van Rotterdam tussen 1850 en 1965.