Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Plantage Willem III en Kwintelooijen. Een cultuurhistorische wandeling

 9,95

Vredenberg, Jan

Uitgave in samenwerking met: Landschap Erfgoed Utrecht

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2014

Beschrijving

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Rhenen en Driebergen

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dat tussen Rhenen en Driebergen ligt, omvat vele verschillende landschapsvormen met de stuwwal als meest opvallende element. Op de oostelijke flank van de Heuvelrug, aan de rand van de Gelderse Vallei, werden in de middeleeuwen verschillende hoeven gesticht, die later tot buitenplaatsen met landgoederen zijn uitgegroeid. In dit rijke, cultuurhistorische landschap is het prachtig wandelen.

Via landgoed Plantage Willem III, landgoed Prattenburg, voormalige zandafgraving Kwintelooijen naar landgoed Remmerstein

De erfgoedroute begint op het landgoed Plantage Willem III. Dit bijzondere natuurgebied heeft droge graslanden met een rijke flora en fauna. Ook liggen hier een aantal grafheuvels die zo’n vijfduizend jaar oud zijn. De route gaat verder langs het landgoed Prattenburg en leidt over prachtige zeventiende-eeuwse bomenlanen. Op het landgoed liggen een aantal oude hoeves en het huis Prattenburg, dat in 1887-1888 werd gebouwd. In de bossen van het landgoed zijn op verschillende plaatsen oude boswallen te herkennen. Vanuit het bos loopt u naar de voormalige zandafgraving Kwintelooijen, waar veel zeldzame plantensoorten groeien. Via de tabaksboerderij Klein Dikkenberg komt u bij het landgoed Remmerstein, dat is gelegen op de 52,9 meter hoge Paasheuvel. Via een langgerekt smeltwaterdal komt u weer terug op het landgoed Plantage Willem III.

Maak kennis met het prachtige gevarieerde landschap en historische hoogtepunten in het stuwwalgebied

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling laat u kennismaken met het prachtige gevarieerde landschap in het stuwwalgebied en de historische hoogtepunten die in dit landschap verborgen liggen.