Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Utrecht. Europese Kerkenstad

 19,95

Engelbregt, G.M.J. en J.B.A. Terlingen

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

128

Verschenen

2011

Artikelnummer: 978-90-5345-416-9 Categorieën: , , Tags: , Product ID: 1030

Beschrijving

De stad Utrecht heeft een rijke schat aan middeleeuwse kerken gekend. In de loop der eeuwen is het merendeel van deze kerken verdwenen of verminkt geraakt. Onderzoekers Joris Engelbregt en Jan Terlingen hebben de meest markante van deze kerken als reconstructiemodellen opnieuw vorm gegeven om ze zo in ongeschonden staat te kunnen laten zien.

Reconstructiemodellen van middeleeuwse Utrechtse kerken

De heren Engelbregt en Terlingen begonnen al in 1971 met het bouwen van een serie reconstructiemodellen van middeleeuwse Utrechtse kerken. Om deze kerken in hun Europese context te kunnen plaatsen, hebben zij vervolgens een aantal maquettes vervaardigd van belangrijke Europese kerken. Deze kerken hebben een sleutelrol gespeeld in de Europese cultuurgeschiedenis waarop de Utrechtse kerken zijn geïnspireerd. Zo werd een serie kerkmodellen verkregen die een globaal beeld geeft van het kerkgebouw van het Europese christendom vanaf de Romeinse tijd tot in de late middeleeuwen.

Ontwikkeling middeleeuwse kerkelijke bouwkunst in Utrecht met maquettes en in relatie tot Europese cultuurgeschiedenis

`Utrecht. Europese Kerkenstad` presenteert de ontwikkeling van de middeleeuwse kerkelijke bouwkunst in Utrecht aan de hand van de maquettes en in relatie tot de Europese cultuurgeschiedenis. De combinatie van beelden van de maquettes, historische beelden en beelden van de huidige situatie verduidelijkt het zicht op de middeleeuwse kerken in Utrecht. Het boek laat zien dat de middeleeuwse kerken in Utrecht niet op zichzelf staan, maar deel uitmaken va de rijke Europese kerkenschat. De stad Utrecht kan hiermee met recht betiteld worden als Europese Kerkenstad.