Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Vijf eeuwen geneeskunde en gezondheidszorg in Rotterdam, 1465-1965. De voorgeschiedenis van het Erasmus MC

 29,95

Mart van Lieburg

Uitgave in samenwerking met: Erasmus MC

In 500 jaar tijd werd een geweldige vooruitgang gemaakt in de medische wetenschappen. We lezen alles over aderlatingen, het eerste anatomisch onderzoek, de ontdekking van vaccinaties, tot aan het eerste gebruik van stereoscopisch röntgenonderzoek.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

272

Verschenen

2019

Beschrijving

De rijke medische geschiedenis van Rotterdam is onmiskenbaar. Al in de zestiende eeuw betoogde Desiderius Erasmus, ‘de waardigheid, de invloed, het nut en de noodwendigheid der medische wetenschap’ in zijn ‘Lof der geneeskunde’. Erasmus’ aansporing tot de medische studie viel in een tijdsgewricht waarin de medische wetenschap en het medisch onderwijs grote veranderingen doormaakten. Nieuwe universiteiten ontstonden en oude werden uitgebreid. Vanaf nu werden in het natuuronderzoek eigen waarnemingen en ondervindingen de gezaghebbende instanties, boven de autoriteit van Bijbel en Antieken.
Auteur Mart van Lieburg neemt ons aan de hand door de tijd en door Rotterdam. Hij vertelt over de baanbrekende ontwikkelingen die de geneeskunde na de middeleeuwen gevormd hebben. In het boek is te lezen welke mensen en organisaties in Rotterdam een prominente rol in deze ontwikkeling hebben gespeeld. Ook alle in Rotterdam aanwezige ziekenhuizen, gasthuizen en krankzinnigengestichten worden beschreven.

Voorgeschiedenis van het Erasmus MC

In 500 jaar tijd werd een geweldige vooruitgang gemaakt in de medische wetenschappen. We lezen alles over aderlatingen, het eerste anatomisch onderzoek, theorieën over het tot leven wekken van drenkelingen, het gevecht tegen ziektes als de pokken, cholera, difterie, tetanus en tuberculose, de ontdekking van vaccinaties, tot aan het eerste gebruik van stereoscopisch röntgenonderzoek met contrastvloeistof van de bloedvaten in de hersenen. Dit heel complete overzichtswerk geeft ons inzicht in de medische geschiedenis van Rotterdam, tot aan de komst van het Erasmus Medisch Centrum in 1965.

Prof.dr. Mart van Lieburg

Auteur prof.dr. Mart van Lieburg is onder andere bekend van het tv-programma ‘De anatomische les met Ria Bremer’. Tot 2017 was hij hoogleraar medische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit.

Inkijkexemplaar