Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De ontwikkeling van de neurochirurgie in Nederland

 49,95

R.J.M. Groen, A. Kloet & P.J. Koehler

In deze publicatie over de ontwikkeling van de neurochirurgie in Nederland wordt de wordingsgeschiedenis van dit nieuwe specialisme beschreven. Door de bestudering van verloren gewaande archieven is er veel meer bekend geworden over de betekenis van Oljenick en zijn eerste vakgenoten.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

352

Verschenen

2023

Artikelnummer: 978-90-5345-607-1 Categorieën: , Tag: Product ID: 1277

Beschrijving

In deze publicatie over de ontwikkeling van de neurochirurgie in Nederland wordt de wordingsgeschiedenis van dit nieuwe specialisme beschreven. Door de bestudering van verloren gewaande archieven is er veel meer bekend geworden over de betekenis van Oljenick en zijn eerste vakgenoten. Intriges, persoonlijke ambities, politieke agenda’s, lokale en regionale belangen en toevallige omstandigheden hebben ten grondslag gelegen aan het ontstaan van de elf neurochirurgische klinieken in die tijd. Ook verrassende oorspronkelijke inzichten en wetenschappelijke bijdragen komen aan de orde. Sommige spelers van het eerste uur blijken meer respect te verdienen dan hen is toegekomen, terwijl anderen misschien wat van hun glans verliezen.

De verbondenheid met de neurologie is noodzakelijk geweest voor de ontwikkeling van de neurochirurgie in ons land. Door de oprichting in 1952 van een eigen wetenschappelijke vereniging, de Nederlandse Vereniging van Neurochirurgen (NVvN), kwam de neurochirurgie in ons land uiteindelijk ook als zelfstandig specialisme tot bloei.

Inkijkexemplaar