Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Visserij op de Gelderse rivieren. Van broodwinning tot vrijetijdsbesteding

 19,95

Bijl, A.

Historische Publicaties Gelderland nr.
Uitgave in samenwerking met: Provincie Gelderland

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

128

Verschenen

2011

Beschrijving

In de negentiende eeuw beleefde de Gelderse riviervisserij als bedrijfstak haar grootste bloeiperiode. Vissen als zalm, elft, prik, steur en houting werden in heel Gelderland gevangen en een groot deel van de Gelderse bevolking was werkzaam in de riviervisserij.

In de twintigste eeuw keerde het tij voor de beroepsvisser. Door diverse oorzaken verdween de riviertrekvis uit de rivieren, waardoor uiteindelijk een einde kwam aan de beroepsvisserij. Deze boekuitgave schets de impact van de riviervisserij op de provincie Gelderland en haar bevolking. Het boek is rijk aan nieuwe onderzoeksgegevens en laat voor het eerst samenhangend zien hoe verschillende factoren verantwoordelijk waren voor de opkomst en hoogtijdagen, maar ook de ondergang van de Gelderse riviervisserij. In het laatste hoofdstuk is er bijzondere aandacht voor de sportvisser, die de rol van de beroepsvisser heeft overgenomen. Ook wordt gekeken naar de recente ontwikkelingen in het herstel van de rivieren en de terugkeer van de riviertrekvissen.

De tekst is onderbouwd met verhelderende tabellen en rijk geïllustreerd met historische en moderne foto`s, kaarten en ansichten. Het boek is een prachtige beschrijving van de opkomst, bloeitijd en teloorgang van de beroepsvisserij in Gelderland.