Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Willem Anne Schimmelpenninck van der Oije (1800-1872). Uit de schaduw van Thorbecke

 24,95

M.A.M. Franken

In deze geïllustreerde biografie schetst historicus dr. M.A.M. Franken het bestuurlijke en privéleven van een kleurrijke politicus in de negentiende eeuw.

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

184

Verschenen

2018

Artikelnummer: 978-90-5345-542-5 Categorieën: , Tag: Product ID: 1198

Beschrijving

Willem Anne Schimmelpenninck van der Oije (1800-1872) werd geboren in een minder welgestelde tak van het adellijke geslacht Schimmelpenninck van der Oije. Zijn leven en toekomstperspectieven veranderden drastisch toen hij op zestienjarige leeftijd een buitengewoon vorstelijke erfenis ontving van zijn verre oom en naamgenoot Willem Anne. Willem Anne liet zijn militaire carrière in het nuchtere Nederland zonder enige spijt achter zich en stortte zich met volle overgave op de studie naar de Duitse romantiek.

Vriend van Thorbecke, tegenstander van de Belgische opstand, minister onder koning Willem II

Een andere Nederlandse student in Göttingen was Jan Rudolph Thorbecke, en tussen de twee studenten ontwikkelde zich al snel een innige vriendschap.
Na een jaar studie keerde Willem Anne terug naar Nederland, waar hij enkele jaren later trouwde met zijn nicht Sophie. De toekomst lachte het jonge echtpaar toe. Dit veranderde in één klap toen eind augustus 1830 in Brussel de vlam in de pan sloeg. De zuidelijke inwoners van het koninkrijk kwamen in opstand tegen de autoritaire koning Willem I. Willem Anne wierp zich op als fervent tegenstander van de Belgische opstandelingen en bood de Oranjeprinsen zijn hulp aan.
De opstand van België nam hem tot 1834 geheel in beslag en zette een onuitwisbaar stempel op zijn leven. Na de opstand werd Willem Anne door de nieuwe koning Willem II gevraagd als Minister van Binnenlandse Zaken, een positie die hij na enige twijfel accepteerde. Als minister toonde Willem Anne zich een pragmatisch bestuurder en overtuigd monarchist. In 1846 werd Willem Anne getroffen door een ziekte en was hij gedwongen om zijn ministerschap op te geven.

Biografie van een kleurrijk politicus

In deze geïllustreerde biografie schetst historicus dr. M.A.M. Franken het bestuurlijke en privéleven van een kleurrijke politicus in de negentiende eeuw.

Inkijkexemplaar