Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Alkmaar orgelstad. Orgels in Alkmaar, Schermer en Graft de Rijp

 24,95

Hans Steketee, Frank van Wijk en Leen Spaans

Uitgave in samenwerking met: Stichting Vrienden van het Orgel, Alkmaar

Dit boek beschrijft de afzonderlijke orgels in de gemeenten Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp. De gemeente bezit er 32, en elk orgel heeft zijn eigen unieke verhaal.

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

160

Verschenen

2018

Beschrijving

Oudste bespeelbare orgel van Nederland

Alkmaar was altijd al een echte orgelstad. De Grote Sint-Laurenskerk herbergt onder meer het oudste bespeelbare orgel van Nederland, dat al in 1511 is gemaakt door Jan van Covelens. Voor de stad is het aanschaffen van een orgel al vroeg een vanzelfsprekendheid. In de omringende dorpen komt de aanschaf van een orgel voor de kerk pas veel later op gang. Het enthousiasme daar om ook een eigen orgel te bezitten, heeft geleid tot een bijzonder Alkmaars orgelerfgoed van in totaal 32 orgels.

Beschrijving van orgels in Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer

Alkmaar orgelstad beschrijft de afzonderlijke orgels in de gemeente Alkmaar, inclusief Graft-De Rijp en Schermer. Elk orgel heeft zijn eigen, unieke verhaal. De ‘orgelportretten’ illustreren hoe zeer het de mensen zijn die de orgels hebben gebouwd en deze door de jaren heen hebben gekoesterd. Hun liefde en aandacht maakt dat de Alkmaarse orgels er nog steeds zijn. Het is een prachtige erfgoedschat die bekeken en beluisterd mag worden!

Fotografie: Jan Zwart