Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Van Alkmaarse wees tot commandeur van de VOC. Het rijke leven van Wollebrant Geleynssen de Jongh, 1596-1674

 34,95

Hans van Santen

Uitgave in samenwerking met: Alkmaarse Historische Publicaties

Voor het eerst is het zeer omvangrijke archief van Wollebrant gedegen onderzocht en het gehele leven van Wollebrant beschreven. Dit rijk geïllustreerde boek leest bovendien als een avonturenroman.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

240

Verschenen

2022

Artikelnummer: 978-90-5345-581-4 Categorieën: , Tags: , Product ID: 1244

Beschrijving

Een van de mogelijkheden voor een wees in de zeventiende eeuw om een loopbaan op te bouwen én wat van de wereld te zien, was dienstnemen bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit was het pad dat Wollebrant Geleynssen de Jongh koos. Dat voerde hem over de halve wereld, langs de kusten en eilanden en door het binnenland van Azië. Wollebrant klom op tot hoge posten in de grootste handelsfirma van zijn tijd. Hij werkte op acht verschillende plaatsen in Azië en bracht vele maanden van zijn leven op zee door. Vijfendertig jaar later keerde hij terug naar zijn geboortestad Alkmaar, als commandeur van de retourvloot, beladen met rijkdommen, maar in de liefde onbeantwoord.

Via Wollebrant leren we de grotere geschiedenis van de Compagnie kennen. Intrigerend is het dagelijks leven in de kantoren met de handel in katoenen stoffen, zijde en specerijen. Er spelen politieke deals met soms een schimmige diplomatie. De donkere kant van de VOC met de slavenhandel en de onderdrukking van de lokale bevolking maken hier ook deel van uit.

Wollebrant gooide niets weg en dankzij zijn methodische bewaarzucht zijn er honderden brieven bewaard gebleven die hij tijdens zijn loopbaan in Azië ontving of verzond. Voor het eerst is het zeer omvangrijke archief van Wollebrant gedegen onderzocht en het gehele leven van Wollebrant beschreven. Dit rijk geïllustreerde boek leest bovendien als een avonturenroman.

Inkijkexemplaar