Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De Grote Kerk van Alkmaar. 500 jaar bouwen en behouden

 39,95

Peter Bitter, Karel Emmens, Jan van der Hoeve, Carly Misset (eindred.) en Carolien Roozendaal

Uitgave in samenwerking met: Alkmaarse Historische Publicaties

Dit boek vertelt op heldere en diepgaande wijze het verhaal van de Alkmaarse Sint-Laurentskerk naar aanleiding van diens 500-jarig bestaan in 2018, en is een onmisbaar standaardwerk voor liefhebbers van en geïnteresseerden in de Grote Kerk van Alkmaar.

Extra informatie

Afmetingen 24 × 30 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

360

Verschenen

2018

Beschrijving

In 1518 zette de schilder Jacob van Oostsanen zijn laatste penseelstreek in de monumentale schildering Het Laatste Oordeel, hoog in het gewelf van de Alkmaarse Sint-Laurenskerk. Het indrukwekkende kerkgebouw naderde zijn voltooiing. De bouw was nog geen halve eeuw eerder begonnen, in 1470. Dat was kort na de rampzalige instorting van de toren van de oude kerk, gewijd aan de heiligen Laurens en Matthias. De Alkmaarders hadden al hun moed en geld bij elkaar geraapt. De nieuwe kerk werd hoger en ranker dan ooit, met een interieur als een symfonie van licht. Als grootste en hoogste gebouw van de stad bleef de Grote Kerk van Alkmaar door de tijd heen een baken. Generaties Alkmaarders werden er gedoopt en begraven. Nu heeft het gebouw een culturele bestemming en is het de ‘huiskamer van de stad’. Alle reden om ‘500 jaar Grote Kerk’ groots te vieren.

Bouwgeschiedenis van de Grote Kerk van Alkmaar tot op detailniveau

Dit boek sluit aan bij de herdenking van het vijfde eeuwfeest. Het is het resultaat van recent archeologisch, bouwhistorisch, kunsthistorisch en archiefonderzoek door een grote groep experts. Bouwhistorici vonden bij hun minutieuze speurtocht door het kerkgebouw nooit eerder ontdekte sporen van de oorspronkelijke bouw en de latere restauraties. Voor het eerst is daarmee de bouwgeschiedenis van de kerk tot op detailniveau ontrafeld. Unieke reconstructietekeningen brengen die geschiedenis stap voor stap in beeld. Samen met de vele andere illustraties en de verdiepende essays van de gastauteurs geeft het boek een fascinerend beeld van de kerk, de bouwers, de kunstwerken en het gebruik door de tienduizenden Alkmaarders die er in 500 jaar hun voetstappen hebben gezet. Een onmisbaar nieuw standaardwerk voor iedereen die de Grote Kerk van Alkmaar en de geschiedenis van de stad een warm hart toedraagt.

Inkijkexemplaar