Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug

 19,95

Van Rooij-van Wijngaarden, Anne

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Deze uitgave behandelt de 44 buitenplaatsen die de Utrechtse Heuvelrug rijk is. De buitenplaatsen zijn prachtig, met hun fraaie parken en indrukwekkende tuinen. Hun geschiedenis geeft een bijzonder kijkje in het leven van gefortuneerde en adellijke families.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

144

Verschenen

2017 – 2e druk 2018

Beschrijving

De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt maar liefst 44 historische buitenplaatsen en landgoederen, elk met hun eigen geschiedenis en identiteit. Gezamenlijk beslaan ze een groot deel van het grondgebied van deze gemeente. Deze beeldbepalende buitens vormen een prachtige historische toevoeging aan de groene omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. De statige huizen staan niet op zichzelf maar worden omgeven door zorgvuldig aangelegde tuinen of parken en bijgebouwen zoals een koetshuis, oranjerie of duiventoren.

Stichtse Lustwarande, strook buitenplaatsen tussen De Bilt en Rhenen

Het karakter van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt voor een belangrijk deel bepaald door haar buitenverblijven. Vanaf de zeventiende eeuw, maar met name in de negentiende eeuw, lieten veel rijke stedelingen hun oog vallen op de Utrechtse Heuvelrug voor hun verblijf buiten de stad en schoten buitenplaatsen als paddenstoelen uit de grond. Deze concentratie van buitenverblijven vormde de Stichtse Lustwarande, een strook tussen De Bilt en Rhenen. Deze omgeving was erg in trek aangezien het landschap met een overgang van laag naar hoog en van klei naar zand de perfecte basis voor de aanleg van romantische landschapstuinen schiep. Hier liggen bijzondere buitens als Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg met een voornaam achttiende-eeuws buitenhuis en Broekhuizen in Leersum met een groots park in Engelse landschapsstijl. Er bevinden zich ook eeuwenoude kastelen, met bekende namen als Huis Doorn en Kasteel Amerongen.

De 44 buitenplaatsen van gemeente Utrechtse Heuvelrug

Buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug behandelt de 44 buitens die de gemeente Utrechtse Heuvelrug rijk is. De buitenplaatsen zijn een lust voor het oog, met hun fraaie parken en indrukwekkende tuinen. Hun geschiedenis geeft een bijzonder inkijkje in het leven van gefortuneerde en adellijke families.