Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Buitenplaatsen van Gelders Arcadië. Een cultuurhistorische fietstocht rond Rheden

 9,95

Vredenberg, J.

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Rheden

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2012

Beschrijving

De Veluwezoom staat bekend om zijn kastelen en buitenplaatsen. Op de vruchtbare gronden langs de rivieren Rijn en IJssel werden in de middeleeuwen de eerste kastelen gesticht. Vanaf de zeventiende eeuw ontstond een uitgestrekte landgoederenzone tussen Wageningen en Brummen.

Een cultuurhistorische fietstocht rond Rheden

De erfgoedroute neemt u mee op een tocht langs de kastelen en buitenplaatsen rond Rheden. Op het landgoed Heuven, waar het Bezoekerscentrum Veluwezoom is gevestigd, begint de route. Van hier voert de fietstocht naar Velp, een plaats die al in de Romeinse tijd bewoond was. In het lage gebied dicht bij de IJssel werden in de middeleeuwen verschillende versterkte huizen gesticht. Biljoen werd later beroemd om zijn tuin- en parkaanleg. De schrijver Isaac Anne Nijhoff noemde het een “Geldersch Arkadië”.
De fietsroute voert ook langs Rosendael, met zijn van oorsprong hertogelijke burcht en het negentiende-eeuwse Bronbeek in Arnhem, waar in 1863 een koninklijk militair tehuis werd geopend. Langs de IJssel gaat, de tocht verder door de dorpen Rheden, De Steeg, Ellecom en Dieren. Vanaf de zeventiende eeuw werden kastelen tot buitenplaatsen omgevormd en verrezen ook nieuwe buitenplaatsen. Kasteel Middachten werd in die tijd herbouwd. De nieuw gestichte huizen staan vaak op de stuwwal, die spectaculaire uitzichten over het IJsseldal biedt.

Cultuurhistorische fietsroute op de grens van Veluwe en rivierengebied

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht, een van de cultuurhistorische fietsroutes van Matrijs, laat u kennismaken met het landschap op de grens van de Veluwe en het rivierengebied en met de geschiedenis van de vele kastelen en buitenplaatsen in deze streek.