Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Groesbeek. Een cultuurhistorische wandeling

 9,95

Boosten, M. en P. Jansen

Uitgave in samenwerking met: Stichting Probos

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2011

Artikelnummer: 978-94-6148-007-1 Categorieën: , Tags: , Product ID: 1036

Beschrijving

Groesbeek in het Rijk van Nijmegen

In het zuidoosten van de provincie Gelderland in het Rijk van Nijmegen ligt het dorp Groesbeek. De geschiedenis van Groesbeek en haar inwoners is altijd verbonden geweest met het bos dat zich vroeger uitstrekte van Nijmegen tot Xanten en Goch.

Over het Heilige Woud der Batavieren, Romeinen en het Nederrijkswald

Deze erfgoedroute neemt u mee naar de geschiedenis en het historisch erfgoed van de bossen rondom Groesbeek. Het verhaal begint bij het Heilige Woud der Batavieren en de eerste Romeinse invloeden op dit bos. In het midden van de zestiende eeuw is dit woud bijna verdwenen. De Gelderse Rekenkamer start rond deze tijd met het herstel en de bescherming van het Nederrijkswald, zoals het bos toen werd genoemd. Hiervan vinden we op de route nog diverse overblijfselen, zoals bijvoorbeeld aarden wallen en wegen.

Landgoederen De Wolfsberg, De Muntberg, De Hooge Hoenderberg

Vanaf de negentiende eeuw komen steeds meer delen van het Nederrijkswald in particuliere handen en ontstonden de landgoederen De Wolfsberg, De Muntberg en De Hooge Hoenderberg. De landgoedeigenaren hebben een belangrijke stempel gedrukt op het uiterlijk van de bossen. Hiervan zijn tijdens de wandeling nog tal van markante objecten te zien.
Daarnaast voert de route u langs sporen uit de Tweede Wereldoorlog en diverse sporen van bosgebruik in de twintigste eeuw, zoals de aanleg van recreatiewegen en experimenten met uitheemse naaldhoutsoorten.

Rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling bij Groesbeek

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling over de landgoederen De Wolfsberg, De Muntberg en De Hooge Hoenderberg bij Groesbeek laat u kennis maken met de eeuwenlange historie van dit bosgebied.