Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Tastend door de tijd. Een greep uit vier eeuwen Utrechtse wetenschapsgeschiedenis

 24,95

Marijke Huisman, Jeroen Koch en Dirk van Miert (red.)

Uitgave in samenwerking met: Universiteit Utrecht

Dit boek is een ode aan de beleving van de wetenschap in het heden en verleden. Een bezoek aan de uitleenbalie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht of een wandeling over De Uithof: deze ervaringen verrijken de kennisgeschiedenis op unieke wijze.

Extra informatie

Afmetingen 24 × 30 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

96

Verschenen

2023

Beschrijving

Tastend door de tijd is opgedragen aan de Utrechtse hoogleraar universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman, ter ere van zijn emeritaat. De bundel bevat maar liefst veertig bijdragen van collega’s binnen en buiten de afdeling Cultuurgeschiedenis en het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. De artikelen verbinden twee historische tradities, universiteitsgeschiedenis en erfgoedstudies, met het Utrechtse wetenschapsbedrijf. De auteurs belichten door het gebruik van lieux de mémoires, plaatsen van herinnering, op een toegankelijke en soms humoristische wijze de Utrechtse wetenschapsgeschiedenis. Deze ‘plaatsen’ gelden hier in het breedste begrip van het woord, zowel objecten, architectuur als symbolen zijn onderwerp van reflectie.

Zo wijdt Pieter Huistra, universitair docent Theorie van de Geschiedenis, een bijdrage aan de markante snor van de Utrechtse hoogleraar Kernkamp en schrijft Reina de Raat, curator van de medische en tandheelkundige collecties van het Universiteitsmuseum Utrecht, over de kortstondige huisvesting van tandheelkunde in de ‘Holle Kies’ op de toenmalige Uithof. Verder vertelt universitair docent Cultuurgeschiedenis Rachel Gillett over het studentenlied ‘Gaudeamus igitur’ door de eeuwen heen en reflecteert emeritus-hoogleraar Grondslagen van de Geschiedwetenschap Ed Jonker als afsluiting van deze afscheidsbundel op het genre van de jubileumbundel zelf.

Tastend door de tijd is een ode aan de beleving van de wetenschap in het heden en verleden. Een bezoek aan de uitleenbalie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, een wandeling over De Uithof en een blik in een werkkamer op de Kromme Nieuwegracht: deze ervaringen en herinneringen daaraan verrijken de kennisgeschiedenis op unieke wijze.

Inkijkexemplaar