Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Eyckenstein. Op de grens van zand en veen

 14,95

Immerseel, R. van e.a.

Reeks Nederlandse Kastelen nr. 05
Uitgave in samenwerking met: Nederlandse Kastelenstichting

Extra informatie

Afmetingen 17 × 24 cm
Afwerking

softcover

Pagina's

96

Verschenen

2010

Beschrijving

De Utrechtse Heuvelrug is een typisch buitenplaatsenlandschap. De Laagte van Pijnenburg, tussen De Bilt en Soest, is een bijzonder gebied dat al vroeg door rijke Utrechters en Amsterdammers werd ontdekt. Ze stichtten er diverse buitens waarvan het bij Maartensdijk gelegen Eyckenstein een van de grootste is. Eyckenstein bestaat uit huis, tuin, park, waterpartijen, lanen, pachtboerderijen en landbouwgronden.

Eyckenstein ligt op de grens van zand en veen. Aan de oostzijde grenst het landgoed aan de Utrechtse Heuvelrug, waar vroeger schapen werden geweid. Niet toevallig kende Eyckenstein een eigen schaapskooi. Het westelijk deel was een veenontginning.
Vanuit dat agrarisch gebruik ontstond aan het begin van de zeventiende eeuw een boerderij met herenkamer, die later tot een buitenplaats werd omgevormd.

De bewogen bestaansgeschiedenis geeft niet alleen een prachtig beeld van de ontwikkeling van buitenplaatsen, maar ook een inkijkje in de sociale verhoudingen van de adellijke en patricische families die de Utrechtse buitenplaatsen bewoonden en de uitdagingen die het beheer van een dergelijk bezit met zich meebrengt.