Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Graaf- en modderwerk. Een archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam

 39,95

Ranjith Jayasena

Uitgave in samenwerking met: Gemeente Amsterdam, Monumenten en Archeologie

De geschiedenis van Amsterdam kan niet los worden gezien van de ophogingsgeschiedenis. Ophogingen zijn een basisvoorwaarde voor elke bouwontwikkeling in Amsterdam en informatiebronnen over de gebruiksvoorwerpen van de Amsterdammers door de eeuwen heen.

Extra informatie

Afmetingen 22 × 28 cm
Afwerking

hardcover

Pagina's

304

Verschenen

2020 – 2e druk 2021

Artikelnummer: 978-90-5345-565-4 Categorieën: , , , Tag: Product ID: 1216

Beschrijving

Bodemdaling en ophoging Amsterdam

Amsterdam is een stad in het veen, die al acht eeuwen te maken heeft met bodemdaling. Dit probleem is een erfenis uit de ontginningsperiode, toen het veen werd ontwaterd en begon in te klinken. De oplossing om natte voeten tegen te gaan was ophogen, maar door de dalende bodem te belasten met zware grondpakketten werd de bodemdaling alleen maar versneld.
De archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam kan niet los worden gezien van de ophogingsgeschiedenis. Ophogingen zijn nog steeds een basisvoorwaarde voor elke bouwontwikkeling in Amsterdam. Daarnaast zijn ophogingslagen informatiebronnen over de gebruiksvoorwerpen van de Amsterdammers door de eeuwen heen.

Archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam

Graaf- en modderwerk ontsluit 65 jaar stadsarcheologie in Amsterdam, uitgevoerd in het kader van bouwprojecten, infrastructurele ingrepen en ruimtelijke ontwikkelingen. Het onderzoek van Ranjith Jayasena zet een nieuwe standaard voor de kennis van de omgang met de ondergrond van de stad.

Inkijkexemplaar