Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Grebbelinie. Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel. Een cultuurhistorische fietstocht

 9,95

Rietberg, Bert

Uitgave in samenwerking met: Gebiedscoöperatie O-gen

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2014

Artikelnummer: 978-94-6148-047-7 Categorieën: , Tags: , , Product ID: 1101

Beschrijving

In de achttiende eeuw werd op de grens van Utrecht en Gelderland een bijzonder verdedigingswerk aangelegd: de Grebbelinie. Dit stelsel van sluizen, dijken en fortificaties vormde een ingenieus systeem voor onderwaterzettingen. Veel elementen zijn nog aanwezig in het landschap, mede door de belangrijke rol die de linie als Valleistelling vervulde in de Tweede Wereldoorlog. Tal van betonnen kazematten herinneren aan deze periode.

Langs vestingen, forten, loopgraven en oorlogsmonumenten

De erfgoedroute brengt u langs de aarden vestingen in het hart van de Grebbelinie. Vanaf het herstelde Fort aan de Buursteeg fietst u langs de Batterij aan de Schalmdijk en de Linie van Juffrouwwijk. U passeert de Emmikhuizerberg, een geïsoleerde stuwwal die ondanks zijn bescheiden hoogte de vestingbouwers in de problemen bracht. Een ander prominent element van de tocht is de spoorlijn Arnhem-Utrecht, een van de oudste spoorwegverbindingen van ons land. De route voert u tevens langs de loopgraven bij Hoeve de Beek en het buurtschap Voskuilen in het voormalige inundatiegebied. Naast de verdedigingswerken dragen Plein 1940 in Scherpenzeel en diverse oorlogsmonumenten bij aan bewustwording van de militaire geschiedenis van Nederland.

Fietstocht Grebbelinie. Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische fietstocht voert u via Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel over een bijzonder gedeelte van de linie. De route is het eerste deel in een serie routes langs de Grebbelinie.