Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Bergherbos. Een cultuurhistorische wandeling

 9,95

Groot, Casper de

Uitgave in samenwerking met: Stichting Probos

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2013

Artikelnummer: 978-94-6148-034-7 Categorieën: , Tags: , Product ID: 1108

Beschrijving

In het oosten van de provincie Gelderland, in de gemeente Montferland, ligt het Bergherbos. De geschiedenis van dit natuurgebied is al sinds de middeleeuwen nauw verbonden geweest met de heren van den Bergh, die het majestueuze Huis Bergh bewoonden.

De wandelroute voert u mee langs de geschiedenis en het natuurschoon van de Berghse bossen

Deze erfgoedroute voert u mee langs de geschiedenis en het natuurschoon van de Berghse bossen. In de middeleeuwen speelden de markgenootschappen en de heren van den Bergh een belangrijke rol. In die periode verdween het bos grotendeels. In de laatste drie eeuwen vond op grote schaal herbebossing plaats.
De route start bij de waterpartijen van ’t Peeske, die al sinds lange tijd een toeristische trekpleister zijn in de omgeving van het Bergherbos. Vanaf hier wandelt u zuidwaarts en wordt u gewezen op de invloeden van de mens op het boslandschap en andersom. Het bos heeft ook geleden onder de verwoestende invloed van de Eerste en Tweede wereldoorlog, op verschillende plaatsen ziet u hier de sporen van.
Niet alleen de heren van den Bergh, maar ook de Hohenzollerns en de familie van Heek, hebben een belangrijke bosbouwkundige stempel op het gebied gedrukt. Hun invloeden zijn overal zichtbaar. De wandeling leidt u ook langs een van de meest markante historische elementen uit de omgeving, de motte Montferland, de grootste motte van Nederland. Via lanen, ijzerkuilen en de villa Wolkenland wandelt u terug naar ’t Peeske.

Bergherbos. Een cultuurhistorische wandeling, rijk geïllustreerd

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling door het Bergherbos laat u kennis maken met de rijke historie van dit prachtige bosgebied.