Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Het Klever Reichswald. Een cultuurhistorische wandeling

Günther, Ralf J.

Uitgave in samenwerking met: NABU-Naturschutzstation Niederrhein

Extra informatie

Afmetingen 13 × 21 cm
Afwerking

softcover met flappen

Pagina's

72

Verschenen

2014

Artikelnummer: 978-94-6148-039-2 Categorieën: , Tags: , Product ID: 1113

Beschrijving

Het Klever Reichswald kent een lange geschiedenis van menselijke aanwezigheid. Prehistorische vondsten, sporen van de Romeinen en overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog wijzen op de bijzondere (cultuur)historie van het gebied. En dat niet alleen, ook de rijke flora en fauna spreken tot de verbeelding in dit omvangrijke bos in de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

Wandeltocht langs holle wegen, bos, heide, de Kyrillvlakte, voormalige loopgraven

De erfgoedroute brengt u ten eerste langs een wildhek, dat het leefgebied voor edelherten afschermt. Verder lopend, voert de route u langs een aantal bijzondere vormen van infrastructuur. Onderdeel hiervan vormt de zogenaamde ‘holle weg’, een door menselijk gebruik uitgesleten pad. U zult niet continu omgeven worden door bomen: heidevelden en open plekken vormen naast de door mensen aangelegde paden een natuurlijke infrastructuur. Bijzonder is hierin de Kyrillvlakte, een kaalgeslagen gebied door de stormdepressie Kyrill in 2007. Voorbeelden van menselijke aanwezigheid zijn onderweg te vinden bij het historische boswachtershuis, het kaarsrechte wegennetwerk en voormalige loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Tot slot is een aantal kaarsrechte bomenrijen en houtwallen het resultaat van het bos als vindplaats voor grondstoffen.

Wandeltocht door het Klever Reichswald: combinatie van erfgoed en natuur

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeltocht door het Klever Reichswald biedt een uitstekende combinatie van erfgoed en wonderschone natuur. De route is opgesteld in het kader van het grensoverschrijdende project ‘Speuren naar bosgeschiedenis’.